Studenten maken houten hangmat

Een houten hangmat, het klinkt niet erg comfortabel, maar toch is het dat wel. Vier laatstejaarsstudenten Industrieel Productontwerp deden de test.

Het idee om een houten hangmat te bouwen komt van Dianomo, één van de VLAJO SBP projecten aan de Howest te Kortrijk. Het team bestaat uit vier studenten Industrieel Productontwerp: Mathias Bruyneel, Lander Vanlierde, Phébos Xenakis en Robbe Van der Verren.

De hangmat bestaat uit recuperatiehout dat gebruikt wordt bij het bouwen van boomhutten, aanleggen van terrassen en plaatsen van wandbekleding. De houten latten zijn standaard voorzien van een groef en daar maken de studenten handig gebruik van. Door het ontwerp aan te passen aan het hout zelf hoeven de studenten het zelf amper nog te bewerken.

De houten hangmat kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Er wordt gebruik gemaakt van thermisch bewerkt hout waardoor er geen kans is op schimmels. Dianomo werd geselecteerd voor de West-Vlaamse finale van de Vlajo Awards. Ze wonnen niet maar de commentaren waren wel motiverend. De studenten willen dan ook meer uit dit project halen. Ze bieden de hangmat te koop aan en hopen op meer interesse.

De hangmat is personaliseerbaar en mensen die van hun afvalhout een hangmat willen laten maken zijn bij hen aan het juiste adres. Mensen met interesse kunnen zeker eens de facebook pagina van Dianomo bezoeken waar ze ook contact kunnen opnemen met de initiatiefnemers. Daarnaast kan zeker ook contact worden opgenomen via het e-mailadres: lander.vanlierde@icloud.com.

Over de bachelor Industrieel Productontwerpen De bachelorstudenten Industrieel Productontwerpen krijgen hun opleiding in het Industrial Design Center met ateliers, brainstormhoeken en ontwerpstudio’s van Howest in Kortrijk, en leren er in drie jaar de kneepjes van het ontwerpvak. De vijf pijlers van de opleiding zijn: vormgeving en creativiteit, engineering, mens en gebruik, moderne productie, multimedia en presentatie. Na een oriëntatiejaar kunnen de studenten kiezen uit drie trajecten: Product & Vorm, Product & Gebruik, Product & Engineering en, vanaf volgend academiejaar, Product & Intelligence.